Wybór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa Kopi Luwak Sumatra
Kawa mielona jest znakomitą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.